Ten Silver Saxes, a bass with a bow
the drummer relaxes
and waits between shows
for the Cinnamon Girl

- uit Cinnamon Girl
Neil Young 1969
Ten Silver Saxes - dat moest de naam worden van mijn werkzaamheden als reparateur/afsteller van saxofoons.

In 2013 kocht ik een Conn New Wonder Alt. Helemaal smerig, maar daaronder scheen al een mooie zilveren sax door. De eerste sax die ik uit elkaar ging halen, in bad deed, oppoetste en opnieuw afstelde. Daarmee was het hek van de dam. Wat een leuk werk!

Je kunt bij mij terecht voor reparaties en onderhoud aan je saxofoon.

Als je saxofoon niet meer lekker speelt of goed aanspreekt komt dat doorgaans door lekkages die zijn ontstaan als gevolg van:
- vuil dat zich heeft vastgezet aan de polsters van kleppen die meestal dicht staan (hoge d, es e, f en/of fis)
- ouderdom, de polsters (leren kussentjes in de kleppen) zijn hard geworden
- kurkjes die er af gevallen zijn, waardoor kleppen niet meer sluiten
- kleppen die ontzet zijn geraakt door een val van de saxofoon

Het kan ook zijn dat je wilt dat je saxofoon weer eens een onderhoudsbeurt krijgt. Dat de sax nog wel goed speelt, maar dat je hem nagekeken wilt hebben. Dat de sax schoongemaakt wordt, eventueel verharde of vieze polsters laten vervangen en de asjes laten smeren zodat ie weer lekker speelt.

Soms is een sax zo lang niet bespeeld of onderhouden dat het het beste is om alle polsters en al het kurk te vervangen omdat schoonmaken en een paar polsters vervangen niet voldoende is. Dan spreek je van een revisie en moet je er vanuit gaan dat je je saxofoon een paar weken niet in huis hebt.

Als je langs komt met je sax dan is het voor mij goed om te weten wat je wensen zijn of wat het probleem is dat je tegenkomt. Soms kan ik gelijk wel een inschatting maken van het werk dat gedaan moet worden, soms is het nodig dat ik de sax uit elkaar haal om een beter beeld te krijgen. Ik kan je dan een inschatting geven van de kosten die reparatie of onderhoud met zich meebrengt.
Ten Silver Saxes - ook de naam voor de oude Conn saxofoons die ik inmiddels heb verzameld. Op deze foto zie je een deel daarvan: een gebogen sopraan uit 1914, een rechte sopraan uit 1927, een alt uit 1925 en een C-melody uit 1921. Allemaal ouwe jongens met een fantastische klank.